virkade julklappar


Mina favoritbarn fick bland annat detta i julklapp, lite saker att hänga i granen och lite saker att fika med. Tomtarna är gjorda efter Fröken Elsa mönster, i detta inlägget hittar ni det. Allt annat är virkat efter eget mönster.mer jul


detta är mitt bästa tips på bordsdekortation till julafton. Hur enkelt som helst men det blir så fint. Köp eller plocka ganska många murgrönarankor och plocka av alla blanden från stammen. Klipp av ca 20 cm av en grövre ståltråd och stoppa den i antingen oasis eller för en lättare och mer julig varinat, ett äpple. Träd på mugrönabladen, börja med de största och arbeta dig uppåt och avsluta med de mindre bladen. På toppen fäster du en stjärna och vips har du en mycket dekorativ bordsdekoration.


21 december
inte många luckor kvar nu, jag vill inte att julen ska komma så snart. Vill hinna med en massa mer julmys. Dagarna före jul går alldeles för snabbt.


julklapp


idag skickade jag en beställning till en liten otto i stockholm. Hoppas den kommer fram lagom till julafton och att han blir glad för paketet!


lussekatter


Ingredienser för 35 lussekatter

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 påsar saffran, ca 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
russin
1 ägg


Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev mera mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Baka ut degen till saffranskusar. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Fatet är egentillverkat och går att köpa för 495 riksdaler. Vid intresse mejla: vicky_nordh@msn.com. Det finns fler fat gjorda, ska lägga ut de med så ni får se alla varianter.


julgåvor från svenskt tenn
detta finns på min önskelista!


santa lucia


Lusse lella, lusse lella. Elva nätter före jul. Lusse lella, Lusse lella. Elva nätter före jul.
Nu äro vi hitkomna så näst före jul. Nu äro vi hitkomna så näst före jul.

dagen till ära en virkad luciakrona!


jul på fredriksdal II


Det blev inte mycket tid över att gå iväg och fota, men här kommer i alla fall det jag hann med. Jag lyckades inte riktigt att förverkliga det traditionella julfirandet och stämningen i dessa bilderna. Finast var det när mörkret kom och när alla eldar och marschaller tändes. Det var som att gå runt i en saga. All personal bidrog till stämningen genom gammeldags kläder och jag hoppas och tror att alla som kom kände att de gick in i en sagovärld.


jul på fredriksdal

denna helgen hittar ni mina virkade saker i ett marknadsstånd på Fredriksdals museér och trädgårdar. Det är vårt största arrangemang på hela året och vi visar hur en riktig gammeldags jul ska firas. Så för alla er som inte har varit där, kan ni bara inte missa det! Imorgon ska jag ut med kameran och fota en massa så ni får se vad fint det är.

Tack snälla alla för era fina komplimanger.


RSS 2.0